BLOGI: TARANTINO (Goetmals Wood - Candy Tilly)

Tässä blogissa seuraamme Bet Option Oy:n osaomistaman oriin TARANTINO edesottamuksia ja uran etenemistä. Hevonen kilpaili uransa alkupuolella Timo Nurmoksen tallista käsin, vakiokuskinaan Jorma Kontio. Nyt ura jatkuu Suomessa Ivar Holmlundin valmennuksessa.

  

Kuvat: Olavi Ilmonen
Tarantino lämmityksessä Teivon Kriterium-karsintapäivänä 20.9.2011

PÄIVITYS 24.8.2014

Suuri suru

TARANTINO menehtyi lauantaina Turussa kesken Pronssidivisioonan finaalin. Alustavien arvioiden mukaan hevosen sydän petti. Tarkemmissa tutkimuksissa selviää lopullinen kuolinsyy.

Hienon hevosen dramaattinen elämä ja ura sai näin äkillisen päätöksen. Matkan varrelle mahtuu monta ilon ja surun hetkeä. Hienoja voittoja sekä vakavia terveysongelmia. Kaiken keskellä mieltä hieman lämmittää se seikka, että TARANTINO kaikista vastoinkäymisistä huolimatta sai mahdollisuuden näyttää todellista osaamistaan ja luokkaansa. 

Upeat muistot jäävät elämään.
 

PÄIVITYS 3.8.2014

Voimanpesä nimeltä TARANTINO!

Kyllä se yhä jaksaa hämmästyttää. Hevonen (tai valjakko) tekee kaiken duunin rankimman kaavan kautta. Ja silti ruuna vastaa vielä loppumetreillä ohi yrittäville. Klassinen sanonta "hyvä kilpailupää" vaikuttaa toteutuvan tämän sisupakkauksen kohdalla täyden merkityksensä mukaisesti.

T75 Pronssidivisioona on siis tuo tuorein kisa. Porin kunkkarilauantaina Ajotehtävistä vastasi ensimmäistä kertaa tositilanteessa valmentaja Ivar Holmlund. Ja mikä ajo - kouluarvosanaksi kymppi. Kuten tietenkin hevosellekin!

Tuttu tarina juoksun juonena. TARANTINO kiertää tasaisesti kolmatta rataa, kunnes parijono rauhoittuu. Ja sitten eteenpäin keulahevosen kimppuun. Pelisuosikki Vilukko sai ruunalta aikamoista runtua ja se sortui sitten laukalle puoli kierrosta ennen maalia. Johtavan takana juossut valjakko pystyi liukumaan johtopaikalle ja vielä loppumatkakin oli täyttä punnerrusta toista rataa pitkin. Ulkoa lähestyi vielä uusi tuore haastaja maalisuoralla, mutta ei TARANTINO sitä ohi laskenut. Puolittain kupeelle, ja se yritys jäi siihen.

Ivar Holmlundin ajatuksia kilpailun jälkeen:

"Hevonen käyttäytyi koko päivän tosi mallikkaasti. Ekassa lämmityksessä se vähän pelästyi vankkureita ja pikkasen polki toista etustaan. Ei onneksi mitään vakavampaa. Itse startissa Vilukon laukatessa sisäpuolella ruuna oli hieman hämillään ja vähän jarrutti, kun kilpakumppani pinkoi laukalla edestä pois. Mutta kaikkiaan nappiin meni homma.

On TARANTINO hurjan paljon varmistunut. Ilman muuta myös se merkkaa, että kesällä radat ovat niin hyvässä kunnossa. Turussa on kolmen viikon päästä Pronssidivisioonan finaali ja sinne seuraavaksi tähdätään. Aikamoinen voimanpesä se on."

PÄIVITYS 7.7.2014

Suur-Hollola suoritettu puhtain paperein!

Suur-Hollolan viikonloppu tarjosi paljon! Jäätävää vauhtijuhlaa ja uusia Suomen ennätyksiä toinen toisensa perään. Raviurheilua parhaimmillaan. Luultavasti positiivista buustia koko lajin kannalta.

TARANTINON setti starttasi lauantaina pääkilpailun välierässä. Kasiradan paikalta eka kurvi 4.-3. rataa ja johtavan rinnalle 11-vauhtisessa avauksessa. Reipas matkatempo ja tsempattu neljäs maalissa. Hienosti ruuna kyllä tuntuu aina puristavan rehdisti perille, vaikka jo lyötynäkin. Ja finaaliin!

Hääviä lähtöpaikkaa ei loppukilpailuunkaan ollut tässä kohtaa tarjolla. Toisaalta tämän hevosen kohdalla sen merkitys ei ole yhtä suuri, kuin monella muulla. Mutta tärkeä pointti kuitenkin, varsinkin vastuksen kovetessa.

Näissä kisoissa mennään alku, keskivaihe ja loppu kovaa. Finaali tuon tylyllä tavalla toteen näytti. Minkäs teet taustalta, et mitään. TARANTINO petrasi ennätystään 12,0-lukemiin, eikä kait esitystä voi moittiakaan. Toki (yli)optimistisimmat, kuten tämän kirjoittaja, toivoivat vieläkin enemmän...

Ei mitään hävettävää kuitenkaan debyyttiesiintymisissä avoimen luokan staroja vastaan, näin se on otettava. Takaisin omiin rahalähtöihin ja lisää rutiinia hakemaan. Ja tietenkin pari pykälää täytyy vielä kehitystä tapahtua, jos absoluuttiset kärkihevoset haastaa haluaa.

Ohjastajien kommentit:

Ari Moilanen: "Ei välierän suorituksessa mitään moitttavaa ole. Raskaamman kautta tuo meni, mikä ei tietenkään yllätys ollut noista asetelmista. Hienoa kilpailupäätä tämä yhä osoittaa ja ruuna taisteli mainiosti loppukilpailuun."

Mika Forss: "Asetelmat eivät isompaan saumaa lopulta antaneet finaalissa. Hevonen oli ok. Loppusuoralla, kun rahasijat oli karussa, annoin sen rullata omaa vauhtiaan maaliin."

Kannustusjoukot mukana meiningeissä.

PÄIVITYS 19.6.2014

Vermosta tuloksena kolmossija!

Piippuhyllyn paikalta lähdettiin kisaan aika maltillisin odotuksin. Kun suosikki pystyi vaivatta puolustamaan kiihdytyksessä asemaansa, tilanne oli hankala. Kuolemanpaikkakaan ei ollut myöhemmin tarjolla, kun kilpakumppani ehti edelle kolmannen radan kiertoon. Nyt näin ja ensi kerralla toivottavasti vielä paremmin lähtöpaikan ja juoksunkulun suhteen.

Ari Moilanen: "Olin aivan tyytyväinen hevoseen. Hyvä se oli. En lähtenyt enää Airaksisen kantaan matkalle kohti kuolemanpaikkaa, joka ei olisi enää luultavasti ollut tarjollakaan. Passiivisemmalla taktiikalla mentiin nyt."

 

PÄIVITYS 6.6.2014

Suur-Hollolan alkuerät; saldona voitto ja uusi ennätys!

TARANTINON upea meno jatkuu! Torstaina ajettiin Suur-Hollolan alkuerät Jokimaalla. Tarantino kiersi alun kolmatta ja valjakko eteni sitten määrätietoisesti kohti kärkeä. Keulapaikka irtosikin 700 m juoksun jälkeen. Hevosen arvostus kilpakumppanien kohdalla nousee sekin jatkuvasti. Toisaalta aikamoiseen mankeliin "normaalilähdöissä" piikissä juokseva toki joutuu vastatessaan koko matkan ruunalle.

Uusi ennätys ja alkuerien nopein voittoaika. Siinä faktat eiliseltä. Ennätys kirjataan nyt lukemin 12,9a. Tietenkin vastus kovenee rajusti ja juoksunkululla on aivan eri merkitys, mutta varsin odottavin mielin kohti välierää suunnataan. Nähtäväksi jää jne.

Ari Moilanen: "Jännä homma. Vaikka Tarantino niin virtava onkin, itse kilpailussa se on välillä suorastaan laiska. Mutta hienosti se lähtee vastaamaan lopussa, kun vastustaja ilmestyy voilokin kohdalle. Parempi näin ja toivotaan, että hevonen tuollaisena pysyykin."

Tämän hevosen kohdalla on oppinut pitämään jalat maassa kaikkien vastoinkäymisten jälkeen. Suunnitelmana olisi kuitenkin, että vajaan kahden viikon päästä ajetaan Vermossa lähtö ja siitä pari viikkoa eteenpäin sitten Lahteen.
 

PÄIVITYS 22.5.2014

TARANTINO vakuuttava Vermossa!


Tai suorastaan jäätävä, ainakin tämän kirjoittajan mielestä. Ehdottomasti rikkonaisen uran kokonaisvaltaisesti paras esitys!

Jo harjoitustiedot lupasivat hyvää. Valmentaja Ivar Holmlund kertoi ruunan tuntuneen yhä paremmalta treeneissä. Sille lyötiin kisojen välissä alle raskaat rautakengät. Noillakin meno oli huomattavan lennokasta ja sujuvaa vetoja ajettaessa.

Lämmityksissä olemus oli erinomainen. Valmentaja ajoi ensin kevyesti "väärään suuntaan" ja myöhemmin ohjastaja (Ari Moilanen) sitten kilpailusuuntaan varsinaisen lämmityksen. Sen verran hymyileväinen Ari oli lämppärin jälkeen, että odotukset oli aivan tapissaan.

Itse startissa ei taaskaan haastajalle ruunan selkä kelvannut. Sitten ajettiin jälleen kuolemanpaikalta. Lopputulos oli tutun oloinen, melkeinpä kopio kahden viikon takaisesta. Keulahevonen jäi jyrän alle ja taipui maalisuoralla TARANTINON irrotessa omille teilleen. Tällä kertaa kukaan ei päässyt edes lähelle.

Ari Moilanen: "Suunta on hevosella edelleen oikea. Sillä oli hyvä veto päällä ja otteet menevät koko ajan eteenpäin."

Ivar Holmlund: "Tarantino oli jo vähän sinne päin, mitä se osaa olla. Hieman se puhalsi, mutta osin tuo johtui varmaankin siitä, että aika pitkään sillä oli lämpimässä säässä voittajaloimi kävelytettäessä päällä. Sille tuli vain kuuma. Ei tuossa muuten mitään. Maitohappoja ei tullut selkään, mikä hyvä asia. Päällisin puolin kaikki oli ok."

"Nyt seurataan palautumista ja virettä muutama päivä ja sen jälkeen aletaan suunnitella seuraavaa starttia. Kevyttä ratsastusta."

 

PÄIVITYS 8.5.2014

Vuoden avausvoitto irtosi Vermosta!

Kauden toiseen kilpailuun tärähti sitten ykkönen. Varsin vakuuttavakin sellainen. TARANTINO ja juoksupaikka johtavan rinnalla on kovin tuttu yhdistelmä. Väkivahvasti ruuna jälleen jyräsi perille asti ja kuittasi voiton. Keulapaikastaan kiinni pitänyt Xtra Hot Kemp taipui lopussa viidenneksi. Uusi uhka iski selkäjuoksun jälkeen, mutta mainiolla tavalla TARANTINO kontrasi Will Be Black Outin rynnistykseen.

Ari Moilasen ajatuksia:

"Ruuna petrasi paljon Jokimaan kisasta. Kevennetty kengitys toimi hyvin. Hevonen ravasi suorassa ja hyvällä tyylillä."

Seuraavaksi startiksi on suunnitteilla nappisarja Vermossa vajaan kahden viikon päästä. Nyt on yksi kova startti kokonaisuutena alla, eikä taustavoimia hämmästyttäisi, vaikka ruuna edelleen parantaisi otteitaan tuolloin.

 

PÄIVITYS 26.4.2014

TARANTINO avasi kauden Lahdessa!

Laukkastartti siitä sitten tuli. Toisaalta isoimmat tavoitteet oli kilpailurutiinin hakeminen ja valmistava kisa kohti alkavaa kautta. Balanssi oli vielä raskas ja selkäjuoksu oli tähtäimessä. Sinänsä harmi, että toteutuneella vauhdinjaolla kärkisijakin olisi ravin maistuessa ollut hyvinkin tarjolla.

Hevonen sai startin alle. Tämä pointti jäi nyt käteen. Ehkä isoin yksittäinen asia oli se, että TARANTINO käyttäytyi huomattavan rauhallisesti eikä hermoillut Lahdessa. Tapanaan kun on ollut noin käyttäytyä, tosin yhä vähenevässä määrin. Se joi heti kisan jälkeen, mitä ei ole aikaisemmin suostunut tekemään. Eikä ruuna ollut tippaakaan väsynyt.

Monenlaista kehitystä tuntuisi tapahtuneen talven aikana. Hevonen ravasi suoremmassa, kuin viime kaudella. Terveydentila vaikuttaisi kaikin puolin hyvältä. Balanssia ja varustusta tullaan toki muuttamaan kohti kesää. Yksi startti on nyt alla, mikä varmasti on plussaa sekin.

Ari Moilasen kommentti kisan jälkeen:

"Raskas rautakenkä ja toisen selässä juokseminen oli hankala yhdistelmä tähän kohtaan. Hevosta ei voi muuten moittia yhtään. Kun se antoi raville eikä ketään ollut edessä, meni se tosi hienosti. Annoin ruunan tulla lopun oman halunsa mukaan ja paljon jäi voimia varastoon. Isoja muutoksia ei tarvita. Kengitystä kevyemmäksi edestä. Tyytyväinen olen hevosen otteisiin tänään, moneltakin kantilta. Toki laukka aina harmittaa ja kyllä siihen voitto luultavasti paloi."

 

PÄIVITYS 10.12.2013

TARANTINO jää talvitauolle!

Hyvin ansaitulle sellaiselle! Solvallaan olisi tosiaan kutsu voimassa, mutta käytännön järjestelyt tulisivat turhan hankaliksi. Tapaninpäivän kisaan viimeinen toimiva laivayhteys lähtisi 23.12., mikä ei sovi hevoselle. TARANTINO syö ja juo niin huonosti vieraissa paikoissa. Ja toki joulukin tuossa vaikuttaa...
 
Talven aikana on tarkoitus ajaa hevoselle vieläkin lisää voimaa, hangessa tai jarrukärryillä, tai molemmin tavoin. Alustavasti suunnitelmissa olisi tuollainen kolmen kuukauden paussi. Toki kevättalven rataolosuhteet vaikuttavat kovastikin paluun ajankohtaan. Ja erityisesti tämän hevosen kohdalla on todellakin saanut huomata, että kaikki ei mene aina suunnitellulla tavalla.
 
Toivottavasti entistäkin ehompana TARANTINO sitten jatkaa kilpailemista. Sekä valmentaja että ohjastaja ovat sitä mieltä, että vaihtoaskeleet yms. ovat menneet enemmän ratojen ja balanssin piikkiin. Tämä on aika tarkka siitä, että saa alustasta pitoa kunnolla. Eikä ihan optimibalanssia ole päästy nyt toteuttamaan.
 
Eli hyvillä mielin kohti kevättä!

 

PÄIVITYS 7.12.2013

Voitto kotiin!

Niin siinä sitten kävi, parhain päin! Jännitettävää oli kovasti jo ennen itse starttia. Vermon radan pinta oli voimakkaasti ponnistavalle TARANTINOLLE ehkäpä huonoin mahdollinen. Ylimmän kerroksen irtohiekka ei tarjonnut kunnon pitoa ja ruunan kohdalla tuo lisää laukkariskiä rajusti.
 
Lämmitys ei hurraahuudoille antanut aihetta. Ravi oli todella hapuilevaa ja Vermon lämmitystarkkailija raportoi näkemänsä vahvasti miinusmerkkiseksi. Kyllä siinä alkoi kieltämättä pelko hiipiä puseroon...
 
Alla oli ensimmäistä kertaa hokit. Ja onneksi kilpailussa riittävä pito ja balanssi myös löytyi. Toki Ari Moilanen rattailla teki kaiken täydellisen oikein, kiihdytyksestä maalisuoralle. Kuskin mietteitä seuraavassa.
 
Ari Moilanen:
 
"Hyvinhän se lopulta meni. Radan pinta ei sopinut tälle lainkaan. Paljon on hevonen mennyt rutiinin myötä henkisestikin eteenpäin. Vielä tovi sitten laukka olisi ollut lähes varma asia. Nyt ruuna keskittyy itsekin eri tavalla askellukseen ja juoksemiseen."
 
Valmentaja Ivar Holmlund oli samoilla linjoilla. Hänen mukaansa TARANTINO on kotioloissakin rauhoittunut paljon. Toki sillä omat temppunsa yhä on, mutta tämän hevosen kohdalla se nyt vain kuuluu asiaan.

Solvallan finaalikierrokselle olisi paikka ansaittuna. Hyvin epävarmaa on kuitenkin vielä reissun suhteen. Holmlundin mukaan riskitkin ovat jännittävälle menijälle aika suuret. Ja toisaalta iso juttu on lisärutiinin saaminen ja toki perustreenaus. Talvitaukokin saattaa olla edessä.
 
Viikon sisään ollaan viisaampia. Tai siis vastuuhenkilöt tekevät päätöksensä Tukholman kilpailun kanssa. Joka tapauksessa hevonen palautui hyvin Vermon startista ja eväs on maistunut ruunalle. Joskus se ei ollut näin yksinkertaista kisan jälkitunnelmissa, useampaankaan päivään.
 
Mutta nyt nautitaan ja fiilistellään! TARANTINON tie tähän pisteeseen on ollut pitkä ja kivinen. Itseäni lämmittää erityisesti se, että hevonen on päässyt näyttämään todellista kapasiteettiaan kaiken tapahtuneen jälkeen.

Mikko Kuikka

Huom! Vermon voittojuoksun video: >>>

 

PÄIVITYS 1.12.2013

Mukana ollaan!

Vermon yhteiskierroksella nimittäin! Ja arvontojen jälkeen lähtöradaksi tuli numero neljä. Varsin hyvä paikka. Kisa on toki armottoman kova. Moni voittokone mittaa lauantaina luokkaansa ja päivän virettään. Ja Ruotsin hurjat viivalla...
 
Aivan huikean tasoiset ravit on Vermoon saatu kasaan! Yleisöä hemmotellaa todellisella huippuraviurheilulla, vieläpä maaotteluhengessä.
 
Ivar Holmlundin ensi ajatukset lähtölistojen muotoutumisen jälkeen:
 
"TARANTINON  paikka on periaattessa ihan ok. Lähtö on tietenkin odotetun kova. Tuskin ruuna silti tässäkään porukassa häpeää. Juoksunkulku ratkaisee paljon, ja radan kunto myös. Meille pitävä alusta olisi ehdottomasti etu ja vastaavasti upottava iso haitta. Hevonen on harjoituksissa ollut normaali itsensä."
 
PÄIVITYS 24.11.2013

Voittokulku jatkui Turussa!

Aika lailla tutulla kaavalla mentiin Metsämäellä. Kasipaikalta Ari Moilanen tarkkaili ensin tilannetta ulkoradoilla ja kun asetelmat alkoivat muotoutumaan, suunnaksi eteenpäin. Jälleen TARANTINO pääsi johtopaikalle takasuoran lopussa ja dominoi sitten loppumatkaa mielin määrin. Voimia jäi Moilasen mukaan varastoon runsaasti.
 
Hevonen oli oikein hyvä. Valmentaja Ivar Holmlundin mukaan oli reissussa omat jännityksensäkin:
 
"Tarantino oli menomatkalla aika lailla hermostunut auton kyydissä. Mutta kyllähän se paikan päällä sitten käyttäytyi hyvin. Rata ei ollut täysin sopiva ruunalle. Siinä oli välillä tiivis pinta, välillä taas löysempiä kohtia. Muutamaan otteeseen hevonen hieman satsaili.
 
Vermoon Ruotsin 75-yhteiskierrokselle yritetään mukaan, jos terveyttä riittää. Kelien suhteenhan nyt eletään vaihtelevia aikoja. Jos aivan kovaksi menee, saatetaan käydä Vermossa hiitillä. Mutta mielummin ei, harjoitukset rauhallisemmin kotona olisi mielestäni parempi vaihtoehto."

 

PÄIVITYS 9.11.2013

Paluu voittokantaan Vermossa!

Vaihteeksi iloisemmissa tunnelmissa sujui kilpailu lauantaina Vermossa. Vaikka kiihdytys vähän pitkäksi menikin, pääsi ruuna kuitenkin keulapaikalle. Avaus kellotetiin 12-kyytiseksi ja täysi kieppikin 13,5. Varmasti TARANTINO piti paikkansa perille saakka ja vastasi maalisuoralla tarpeen mukaan haastajalleen. Muut jäivätkin sitten kauas ja kilometriajaksi tuli 14,2.
 
Ivar Holmlund: "Hyvinhän tuo juoksun kulku lopulta meni, tällä kertaa ei jääty johtavan rinnalle. Pariin otteseen hevonen hieman haparoi matkalla rytminvaihdoksissa, mutta yleisesti ottaen se ravasi varsin mallikkaasti."

 

PÄIVITYS 25.10.2013

Lahdesta vain kokemusta!

Laukan myötä laihaksi jäi lopputulos Jokimaalla. TARANTINO pääsi kivasti etenemään dödsiin, mutta laukka kierros jäljellä tärväsi startin. Ohjastajan mukaan hyppy tuli muutamaan askeleeseen varoituksetta.
 
Hevosessa ei muuten moitittavaa. TARANTINO palautui kilpailusta hyvin eikä se ollut väsynyt. Kunto tuntuisi olevan kohdallaan. Varuiksi otetaan verikokeet, koska tallissa on ollut varsoja kipeänä. Mitään sellaiseen viittaavaa ei ruunassa kuitenkaan näy päällepäin.

 

PÄIVITYS 4.10.2013

Voitokas visiitti Jokimaalle!

Hyvin meni uuteen rataan tutustuminen. TARANTINO pysyi varsin rauhallisena koko reissun ja voitto irtosi vaivattomalla tavalla keulapaikalta.
 
Ivar Holmlund"Kerrankin hevonen sai helpon juoksun. Hyvin se otti startin ja näytti palautuvan nätisti. Suht lunkisti ruuna otti uuden kilpailupaikan. Kaikki meni ok Lahdessa."
 

PÄIVITYS 11.9.2013

Totosijaan oli tyytyminen!

Kovaa mennään "kymppitonnin sarjoissa" tänä päivänä Vermossa. TARANTINO juoksi jo turhankin tuttuun tapaan kuolemanpaikalla, mistä meni jälleen 13-alkuisen tuloksen. Sijoitus hyvä kolmas. Ei sinänsä moitittavaa suorituksessa, keulassa oli lahjakas vastustaja, joka teki oikein hienon esityksen.
 
Ruuna oli hyvällä ravilla, paremmalla kuin edelliskerroilla Ari Moilasen mukaan. Positiivinen seikka ilman muuta. Kuukauden paussi ilman kovempaa ratahiittiä näkyi ehkä pienenä tukkoisuutena ohjastajan mukaan.
 

PÄIVITYS 14.8.2013

TARANTINO epäonnistui Vermossa!

Laukat astuivat kuvaan. Hieman paikka ykkösellä etukäteenkin jännitti ja hyppyhän siitä tuli. TARANTINO ajoi porukan kiinni ja hyökkäsi takasuoralla, mutta uusi laukka loppukurviin sinetöi epäonnistumisen.
 
Pientä sanomista hevosesta löytyi. Ensimmäisessä lämmityksessä TARANTINO oli valmentajan mukaan pikkasen toisohjainen, mutta kuskin ajamassa lämppärissä kaikki oli Ari Moilasen mukaan ok.
 
Hevonen ei ollut väsynyt toisen laukan kohdalla, mutta ravi vain hukkui viimeisessä kaarteessa. Se ei puhaltanut eikä ollut moksiskaan tullessaan pois radalta.
 
Mikä tärkeintä, kurkku toimi hyvin, vaikka olosuhteet olivat märät. Useamman kurkkuoperaatin jälkeen tuo seikka oli suuri helpotus. Tilanne tietysti tsekataan ja mikäli tarvis, hoidetaan kuntoon.
 
Eli eteenpäin.

 

PÄIVITYS 25.7.2013

TARANTINOLLE tappio - hieno matsi nähtiin Vermossa!

Huikean hieno kaksinkamppailu päättyi Jaqueline Mon Amin juhlaan. Mutta tiukan haasteen sai tamma TARANTINON paineen alla, kun avauskierros paineltiin kylmää 12,5-kyytiä. Lopussa TARANTINO teki vielä viimeisen iskun, mutta kyllä voittaja vaivattomasti kontrasi. Molemmille hevosille täydet pisteet esityksistään!

Kova kaksikko kilpailee samoissa sarjoissa. TARANTINO paranteli raskaimman kautta ennätystään jälleen, nyt lukemat kirjoitetaan 13,7a.
 

PÄIVITYS 3.7.2013

TARANTINON jäätävä paluu!

Tuskinpa kukaan TARANTINON juoksun seurannut jäi kylmäksi. Pitkältä tauolta paluu sujui voitokkaasti - ja millaisella esityksellä. Kuolemanpaikalle 11-avauksessa ja päälle kilpakumppanin käsittämätön kärkiparin väliprässi 12-vauhtisella kolmannella puolikkaalla. Kaikesta huolimatta eleettömän tyylikäs voitto ja ennätys koheni liki pari sekuntia!
 
Ari Moilanen"Ei moni hevonen mene kahden vuoden tauolta 13,9 läpi täyden matkan johtavan rinnalta. Hieno esitys."

 

 

PÄIVITYS 1.7.2013

TARANTINO palaa kilparadoille!

Melkein kaksi vuotta on kulunut! TARANTINO kilpaili viimeksi Kriteriumin karsintalähdössä syksyllä 2011. Ja oli kipeä. Tähän väliin mahtuu paljon, kurkkuoperaatiosta alkaen. Usko ja kärsivällisyyskin (ainakin allekirjoittaneen) ovat olleet välillä melkoisella koetuksella.
 
Mutta, keskiviikkona homma jatkuu! Viisivuotiaaksi varttunut nykyään ruuna starttaa Vermossa tulevana keskiviikkona T65-lähdössä.
 
Koelähtö oli kaksijakoinen. Voltissa ja alkumetrit TARANTINO meni "sirkushevostyyppistä" laukan köpöttelyä. Hevonen selvästi jännitti tilannetta. Toki ratahiittiä oli alla, mutta muut hevoset ympärillä kilpailutunnelmissa sekä uusi kuski (Ari Moilanen) ensimmäistä kertaa rattailla. Ymmärrettävää pitkän huilin jälkeen toki.
 
Hurjan hyvääkin esityksestä löytyi. Ravirytmin löydettyään TARANTINO polki viim. 1800 metriä 14,3-kyytiä läpi. Tasaista vauhtia ja varsin vaivatta. Moilasen mukaan korvat pyörivät hupuissa eikä kaikki ollut missään tapauksessa pelissä!
 
Yhdenlainen ympyrä on myös sulkeutunut. TARANTINO on jälleen Ivar Holmlundin treenissä, kuten aikoinaan varsana opetusvaiheessa. Jatkossa ajatuksena on, että Holmlund valmentaa ja Moilanen vastaa ohjastuspuolesta.
 
Jännää.

 

PÄIVITYS 25.4.2012

TARANTINO toipumassa Kolkkisella!

Kurkkuoperaatio sujui tosiaan hyvin ja ori viettää nyt aikaansa Mari Kolkkisen talleilla. Päivät menevät tarhassa ensimmäiset kolme viikkoa, minkä jälkeen - kaiken yhä edetessä hyvin - alkaa kävelytys ja hölkkätreeni.

Mari Kolkkinen: "Haava on parantunut hyvin operaation jälkeen. Hevonen on pirteä ja voi hyvin. Jatkosta osaan sanoa tässä vaiheessa sen verran, että paluusta Ruotsiin sovitaan Timo Nurmoksen kanssa tarkemmin, kunhan eläinlääkärin lopputarkastus on suoritettu ja treenisuunnitelmaa tarkennetaan".

PÄIVITYS 17.4.2012

Takaisku TARANTINON suunnitelmiin!

Kyllä harmittaa! Koko talven ja kevään hevonen on treenannut mainiosti, vain pieni kurkkukipu hetkeksi jarrutti harjoittelua. Nyttemmin meni kuitenkin aikataulut ja suunnitelmat täysin uusiksi.
 
Kyse ei ole välttämättä isosta asiasta, onneksi. Mutta aikansa sekin vaatii. Oriin äänihuuliin tehtiin pieni operaatio. Kyseinen vika on yleisempi ratsuilla (suurikokoisilla hevosilla). Sen vaikutuksesta äärirasituksessa ei ole kokemusta, koska ratsut eivät ole yhtä kovan paineistuksen alla kuin ravurit kilpailusuorituksessa. Ell Houttu ja valmentaja Nurmos halusivat olla "varmalla puolella" ja päätyivät tekemään operaation.
 
TARANTINO matkusti Suomen puolelle ja eläinlääkäri Houttu suoritti operaation viime perjantaina. Tästä eteenpäin ori viettää kolme viikkoa tarhassa ja tämän jälkeen, kunhan kaikki sujuu odotusten mukaan, päästään taas aloittamaan normaali treeni.
 
Starttiin tulo näin viivästyy. Luultavasti menee pitkälle kesän puolelle, ennen kuin kilpavoilokki puetaan TARANTINON ylle.
 
Positiivisesti ajatellen, valmentajan odotukset hevosen luokkaa ja tulevaisuutta kohtaan ovat edelleen huipussaan. Minkäänlaista riskiä ei haluta ottaa...

PÄIVITYS 8.12.2011

TARANTINO talvitunnelmissa!

Hevosella kaikki hyvin! Viime viikolla TARANTINON hoitaja raportoi tunnelmista: ori on lihonut, iloinen ja kaikin puolin terve. Se on treenannut tähän saakka kaksivuotiaiden kanssa (eli kevyttä harjoitusta) koko tauon ajan. Nyt jos (kun) ajokelit menevät huonoksi kunnon talvea odotellessa, alkaa jarrukärrytreeni. Odotukset ensi kaudesta ovat vähintään yhtä korkealla kuin ennenkin ja aikataulu (starttiin pyritään alkukeväästä) ennallaan ja suunnitellussa parhaassa mahdollisessa mallissa.

PÄIVITYS 11.10.2011

TARANTINO taas terveenä!

Kurkkuongelmista on tervehdytty ja ori on taas normaalitreenissä. Hevosella on jo ajettu hiittiä ja ajellaan vielä hetken aikaa. Kaikki tähtää kuitenkin ensi kauteen. Kohta aloitetaan peruskuntokausi, jolloin hankitaan mm. jarrukärryllä voimaa. Tavoitteena on, että kilparadoille päästäisiin hyvissä ajoin alkukaudesta 2012.

PÄIVITYS 26.9.2011

TARANTINO lääkekuurille ja tauolle!

Klinikkatutkimukset vahvistivat lopulliseti tilanteen Teivon alisuoritukseen. Hevosen kurkku oli tulehtunut ja eläinlääkärin määräämä lääkekuuri on päällä. Nurmoksen tallista oli seuraavana päivänä Solvallassa myös kaksi muuta hevosta sairaana. Fiilikset on kovasti kahteen suuntaan: toisaalta saatiin sataprosenttinen varmistus sairaudelle ja syy epäonnistumiseen - toisaalta eipä juuri harmittavampaan paikkaan tuo tauti olisi voinut osua.

Talvitauko alkoi varhain. Katseet suunnataan jo nelivuotiskauteen. Valmentajan mukaan oriin tervehdyttyä aloitetaan valmistautuminen ensi vuodelle ja startataan peruskuntokausi. Pitkä talvi on edessä, mutta hevosen ehdoilla ja parasta ajatellen yhä tietenkin mennään.

PÄIVITYS 21.9.2011

TARANTINO iso pettymys Teivossa!

Kriterium-karsinnasta jäi vain luu käteen. Itse startissa kriittinen kiihdytys sujui mainiosti. Avaus meni reippaaksi (12-vauhtinen), mutta sutjakkaasti ori pääsi johtavan rinnalle. Keulojakin valjakko toki "kysyi", mutta johtopaikka ei ollut tällä kertaa tarjolla. Suoritus oli lopulta tasapaksu ja tuloksena viides sija. Iso pettymys kaikille.
 
TARANTINO ei ollut terve! Tietysti tämä tosiseikka lohduttaa, kovastikin. Oriin hengitys oli korissut matkan varrella siihen malliin, että oli selvää, ettei kaikki ole kunnossa. Jorma Kontio ei lähtenyt loppumatkasta turhaan riuhtomaan, vaan hevonen tuli sitten omaa tahtiaan perille.
 
Oriin hoitaja kommentoi kisan jälkeen: "Lukuun ottamatta sitä, ettei henki kulkenut ja sen myötä juoksu meni kuten meni, positiivistakin löytyi. TARANTINOLLA alkaa olla palaset yhä paremmin kasassa. Hevonen lähti kaksi kertaa (pruuvi ja startti) kovaa ja varmasti liikkeelle ja kaikki muukin käytös oli moitteetonta." Siinä mielessä tästä on kuitenkin hyvä jatkaa.
 
TARANTINON kurkku tähystetään pikapuoliin. Valmentaja Timo Nurmos tekee sen jälkeen omat johtopäätöksensä ja ratkaisunsa. On hyvinkin mahdollista, että edessä on talvitauko. Ja kun hevonen on saatu terveeksi, alkaa rakentaminen kohti nelivuotiskautta. Mutta tosiaan, valmentaja päättää nämä asiat lähiaikoina.

PÄIVITYS 19.9.2011

TARANTINO kotimaan Kamaralla!

TARANTINO saapui maanantaina "pelipaikoille" Teivoon. Matkustamisessa on aina omat jännitysmomenttinsa ja ori haluttiin hyvissä ajoin tutustumaan ja asettumaan vieraaseen ympäristöön.

Valmentaja Timo Nurmoksen mukaan kaiken pitäisi olla kunnossa. Viimeiset startit ja hiitit ovat olleet selkeästi valmistautumista tilanteeseen, jossa varsan huippukunto saataisiin pintaan kauden tärkeimmillä hetkillä.

 

PÄIVITYS 13.9.2011

TARANTINO viimeisteli Örebrossa!

Viikon kuluttua Teivossa on kauden toistaiseksi tärkein kilpailu - Kriterium-karsinta! TARANTINO viimeisteli virettään Örebron arkisissa lounaskisoissa. Jorma Kontio otti sisäradalta lähdön varman päälle ja valjakko juoksi 4.-5. parissa ulkona. Toisessa kaarteessa oli sitten aika lähteä reissuun ja ori eteni johtopaikalle kierros ennen maalia. Voittomarginaali venähti lopussa 40 metriin.
 
Jorma Kontio kommentoi lähdön jälkeen seuraavasti: "Olin tyytyväinen varsan toimivuuteen. Otin kiihdytyksen varovaisesti, mutta hevonen oli kyllä varman tuntuinen. Se petrasi starttiin selvästi vähän nahkean lämmityksen jälkeen. Pikkasen oriilla taitaa olla vielä kasvukipuja, isohan se on kuin mikä. Kapasiteetti tällä on hurja, vähän raakile se on vielä."

 

 PÄIVITYS 5.9.2011

SEABISCUIT hurmasi Derbyssä!

TARANTINON isoveli SEABISCUIT ei taatusti jättänyt ketään kylmäksi lauantain Derbyvoitossaan! Ori hallitsi finaalia mielin määrin edettyään alkumatkasta keulapaikalle. Odotukset jatkoonkin ovat varmasti tapissaan. Harvoin kuulee esim. Jorma Kontion ylistävän ajokkiaan yhtä vuolaasti.
 
Valmentaja Timo Nurmos raportoi, että hevonen otti kilpailun ja matkustamisen tosi hyvin. Nyt SEABISCUIT saa ansaitusti olla helpommalla pari viikkoa, sitten treeni jatkuu taas normaalisti. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, syksyltä katsellaan vielä kilpailukutsujakin.

Kuvaus: Riku Niittynen, Seabiscuit, Derby 
Kuvaaja: Irina Keinänen
  

PÄIVITYS 24.8.2011

TARANTINO kuolemanpaikalta kolmas!


Solvallan kolmonen irtosi 24.08. johtavan ulkopuolelta asiallisen esityksen päätteeksi.

Valmentajan mukaan tarkoitus on vielä kertaalleen startata Ruotsin puolella ennen vajaan kuukauden kuluttua Teivossa ajettavia Kriterium-karsintoja.

  

PÄIVITYS 18.8.2011

TARANTINO starttaa Vallassa!

Keskiviikkona 24.08. on taas kilpastartin aika! TARANTINO arvottiin Solvallassa lähdössä kuusi radalle yhdeksän. Valmentajan mukaan ori oli hiitissä viikkoa ennen tulevaa kisaa oikein hyvä ja levollisin mielin edetään kohti ensi viikkoa.
 
Isoveljensä SEABISCUIT hurmasi Vermon Derbykarsinnoissa! Upea soolojuoksu tuotti uudet SE-lukemat - korvat kiinni ja vaivattomalla tyylillä.

 

 PÄIVITYS 19.7.2011

TARANTINO voittoon kanuunaesityksellä!

TARANTINO väläytti kovaa kapasiteettiaan tiistaina Lindesbergissä! Ori laukkasi heti auton irrottua ja kadotti uudestaan raviaan ennen 1. kaarretta. Se jäi todella paljon porukasta täysin toivottomiin asemiin.

Jorma Kontio ajoi pääjoukon kiinni ja valjakko paiskasi viimeisen takasuoran lopussa 3. radan kiertoon. Loppukurvi sujui osin neljättäkin rataa ja TARANTINO kiri vielä ykköseksi aivan hurjan esityksen päätteeksi! 


PÄIVITYS 13.7.2011

TARANTINO tulessa tiistaina!

Pieni huoltotauko on takana ja uusi kilpailu taas edessä! TARANTINO starttaa ensi tiistaina Lindesbergin päiväraveissa. Live-kuvaa ja pelimahdollisuus raveihin on myös Suomesta käsin. Ori on tulessa heti ravien ensimmäisessä lähdössä, 2140 metrin ryhmässä, jossa arpa on heittänyt sen radalle seitsemän.
 
Reippaamman viimeistelyn Timo Nurmos ajoi Solvallassa reilu viikko ennen starttia: 2100 metriä väljästi 18,5-vauhtia. Kaikki kunnossa!

 

PÄIVITYS 28.6.2011

TARANTINO jäi pois Gävlestä!

Vaan ei suurempaa hätää. Valmentaja Timo Nurmos kertoi kyseessä olleen lähinnä varotoimenpiteen. Hän oli taivutellut oriin jalkoja kisan aattona ja hevonen oli aivan aavistuksen verran reagoinut toisen etuvuohisen taivutukseen. Nivel piikitettäneen lähipäivinä ja varoajan jälkeen homma jatkuu suunnitelmien mukaan.
 
Isoveljensä Seabiscuit teki jäätävän paluun pitkältä sairastauolta! Nelivuotiaan täyden matkan voittotulos 14,0 kertoo paljon ja tähtäimessä olevat isommat tehtävät saivat lupaavaa pontta alle.

PÄIVITYS 19.6.2011

Voittotili auki Solvallassa!

Toisessa kilpastartissa aukesi sitten TARANTINON voittotilikin! Ori kilpaili Solvallan sunnuntairavien viimeisessä lähdössä. Jorma Kontio ajoi alkumetrit tarkasti häiriötilanteet välttäen ja TARANTINO ajautui 1. kaarteessa neljännellekin radalle. Valjakko eteni pääjoukon dödsiin ja alussa keulapaikasta kisaillut kaksikko saavutettiin muun porukan toimesta kierros ennen maalia.
 
Rata oli märkä, mutta se ei TARANTINON väkevässä esityksessä näkynyt. Johtavan rinnalta ori puristi lopussa varsin eleettömästi ykköseksi. Tempo kiihtyi maalia kohden, ja viimeiset 400 metriä sujuivat voittajalta 14,9-kyytiä. Hevosen ennätys kirjataan nyt lukemin 17,4a täydellä matkalla.

PÄIVITYS 3.6.2011

Debyyttistartti takana!

 
TARANTINON kilpailu-ura käynnistyi 2.6. Örebrossa väkevällä kakkosella. Lähtökiihdytys voltin takarivistä onnistui hyvin, mutta 200 metrin juoksun pelätty laukka kuitenkin toteutui. Varsa jäi erheessään todella kauas pääjoukosta. Jorma Kontio ajoi sisärataa pitkin tasaisesti porukan kiinni. Loppukurvissa valjakko puikkelehti kilpakumppanien seassa, välillä vailla vapaata kiritilaa. Maalisuoraa TARANTINO syöksyi aivan ulkoa ja ehti vielä täpärästi kakkoseksi. Oikein vahva debyytti!
 
Sekä kuski että valmentaja olivat tyytyväisiä oriin menoon Örebrossa. Jorma Kontio kommentoi kisan jälkeen seuraavasti: "Varsa ei tuntunut lainkaan epävarmalta, mutta kun se jäi kahden hevosen väliin ekassa kurvissa, se jotenkin hölmistyi ja kadotti ravinsa. Meinasin sen jälkeen jättää ajamatta kokonaan, mutta kun hevonen tuntui menevän "hölkkää" ja saavutti muita koko ajan, niin ajoin sitten läpi. Lopussa oli onnea, kun pääsi sisäkautta, mutta toisaalta epäonnea, kun jouduin ottamaan kovasti kiinni ja kääntämään monta rataa ulospäin. Hevonen toimi silti moitteetta ja sai vielä kiinnioton jälkeenkin vauhdin päälle lopussa. Vahva varsa."
 
Timo Nurmoksen ajatuksia: "Sellainen tunne yhä on, että rutiinia tarvitaan, mutta hyvä hevonen tästä tulee. Ilmoitan seuraavaan kilpailuun jo ensi viikolla. Siinä oli pari sopivaa ryhmää tarjolla. Toivotaan, että TARANTINO pääsee mukaan."

PÄIVITYS 31.5.2011

Torstai on toivoa täynnä...

Örebro 02.06.2011, viides lähtö, numero 10 TARANTINO. Eli nyt SE HETKI vihdoin on käsillä! TARANTINO on siis ensimmäistä kertaa kisassa viivalla Helatorstaina. 

Odotukset heti debyyttikilpailuun on korkealla, totta kai. Toki ns. iso tähtäin on jossain aivan muualla, mutta jännittämistä riittää jo tässä kohdin. Kyllähän startti kuitenkin aina jotain indikoi.
 
Koelähdössähän ori teki varsin lapsellisen suorituksen jäätyään pomppimaan paikalleen aja-komennolla. Voltti voi tietenkin muodostua jälleen kompastuskiveksi. Lähtöpaikkana rata 10 on sinänsä hyvä.
 
Valmentaja Timo Nurmos kertoo kaiken olevan mallillaan. Viime viikot TARANTINO on poutasäillä "asustellut" ulkosalla. Ruokahalu on ollut kohdillaan ja varsa sopivasti pyöristynyt ja yhä vankistunut. Fyysisesti raamit ovat kohdillaan - henkisesti kyseessä on valmentajankin mukaan "pieni poika" vielä. Eli jälleen kerran - rutiinin myötä hyvä tästä tulee.

Huom! Örebron raveista torstaina TotoTV-lähetys alkaen klo 13.15!
 
 

 

PÄIVITYS 28.4.2011

PROVLOPP GODKÄND!

Eli TARANTINO on nyt sitten suorittanut hyväksytyn koelähdön, Solvallassa 27.04. kilometriajalla 21,0x.
 
Lämmityksessä ori oli oikein hienon oloinen ja meni hyvällä tyylillä. Itse lähdössä varsa hieman yllätti negatiivisella tavalla, kun se jäi voltissa pomppimaan paikalleen - siis verrattuna siihen, kuinka hyvin homma oli koko ajan pelittänyt.
 
Solvallassa myös koelähdössä mennään keskikentän puolelle esittelyvolttiin ja sieltä tullaan sitten esittelyyn. Outo systeemi aloittelevalle hevoselle (toki muillekin varsoille). Kun vielä lisätään, että rattaille hyppäsi uusi ohjastaja (Jorma Kontio), oli tuossa kokonaisuudessa ehkä liikaa uusia muuttujia "hitaasti ohjelmoituvalle".
 
TARANTINO ei käynyt mitenkään kuumana, mutta se ei käyttäytynyt täysin vapautuneesti, ei laukan jälkeenkään. Ori toki ravasi aivan hyvin ja suorassa. Laukan jälkeiset väliajat olivat tyyliin: ensimmäinen lentävä puolikas 17,6, välissä hieman hiljempaa ja viimeiset 300 metriä sitten jälleen 17:n pintaan. Hevonen ei puhaltanut lähdön jälkeen oikeastaan lainkaan, joten moottorista löytyy kyllä jaksoa ja vauhtiakin.
 
TARANTINO tosiaan ravasi rytmikkäästi ja suorassa, mutta takapää oli jotenkin jännittyneen näköinen verrattuna esim. alleajoon, jossa ori näytti mainiolta ja rennolta sen lopettaessa alta 20-vauhtia. Rattailla istui lämppärissä kaikki Solvallan hiitit varsalla ajanut C-G Björkroth. Rutiini on avainsana. Sitä hevonen tarvitsee yksinkertaisesti lisää. Kotona mäkitreenissä otteet ovat olleet tallihenkilökunnan mukaan vahvoja. Björkroth kiteyttää ajatuksensa: "Se on vielä hyvin lapsellinen, mutta kyllä oriissa on vähän paremman hevosen ainekset".
 
"Vahvasti se lonkutti menemään. Tosi varsamainen hyppy ja laukka yllätti täysin. Hevonen ei tuntunut siltä, että se voisi laukata. Kyllä siitä hyvä tulee. Vaatii rutiinia, mutta menee vahvasti", tuumaili Kontio juoksun jälkeen.
 
Vastuuvalmentaja Timo Nurmos arvelee, että sopiva ajankohta debyyttikilpailulle voisi olla ehkä neljän viikon päästä.

PÄIVITYS 1.4.2011

Tarantino hiitillä Solvallassa!

Keskiviikkona 30.03. TARANTINO otti ensimmäistä kertaa tuntumaa Solvallan baanaan! Ensimmäisessä hiljaisessa hiitissä varsa hieman mutkuili voltissa - muuten homma meni suunnitelmien mukaan. Toinen hiitti laskettiin sitten
silmälapuilla ja ori toimi hyvin. Vauhti oli 23-24:n luokkaa. Timo Nurmoksen
mukaan tuo on normaali tempo hänen metodeissaan tässä kohdin, esim. isoveli
Seabiscuitilla ajettiin vastaava paikka taannoin 24-kyytiä.

Nurmoksen mielestä sen verran hienosäädettävää kuitenkin rataotteissa vielä on, että pari kertaa ajetaan harjoitukset Solvallassa, ennen kuin ollaan "valmiita". Meininki olisi toteuttaa nuo hiitit noin viikon välein, jolloin koelähtö voisi ajoittua tuonne 3-4 viikon päähän.

Kotitallilla Fitunassa kelirikko on voitettu kanta ja olosuhteet harjoitusten kannalta jo kunnossa, joten Solvallan sessioiden lisäksi ajetaan kotona normaalit hiitit, 1-2 krt viikossa.

 PÄIVITYS 14.2.2011

Kevättä ja kisa-aloitusta kohden!

Ruotsin puolella TARANTINON harjoitukset ovat sujunneet pitkälti ennakoitujen suunnitelmien mukaisesti. Hiittiä lasketaan lähinnä aika jyrkkäänkin ylämäkeen, joten vauhdit eivät kerro oikeastaan mitään - kyseessä on niin paljon suurempi rasitus. Kyydit on pidetty 1.38-1.40 -lukemissa. Koko Ruotsin jakson aikana on jäänyt vain yksi treenipäivä väliin ja kaikki on mennyt hyvin.
 
Valmentaja Timo Nurmoksen mukaan huhtikuu näyttäisi sopivalta ajalta koelähdön ja varsin pian sen jälkeen myös ensimmäisen kilpastartin toteuttamiseen. Asiat ovat edenneet kaavaillulla tavalla. Nurmoksen mielestä hyvissä ajoin tehty siirtymä Ruotsin puolelle oli tärkeä pointti. Hiittiporukassa on monesti jopa 7-8 hevosta. Alkuun TARANTINO hieman ihmetteli touhua, mutta sitten myös pian sopeutui useampaan hevoseen ympärillään harjoituksissa. Nurmoksen mukaan varsan vauhti tulee "lonkalta". Se ravaa vapautuneesti eikä enää jännitä treenitilanteita.
  

PÄIVITYS 22.12.2010

TARANTINO kotiutuu Ruotsiin!

Jännittävä siirtyminen ja kotiutuminen länsinaapurin maaperälle on sujunut toivotun hyvin. Tällainen lähes vuorokauden mittainen muuttomatka stressaa erityisesti nuorta hevosta monesti varsin paljon. Eri bakteerikannat uudella tallilla saattavat tuoda  mukanaan sairastumisriskiä - ongelmitta on siitä vaiheesta selvitty.
 
Timo Nurmoksen mukaan varsa on suorittanut samat harjoitteet kuin ikätoverinsa. Ainoana pikku miinuksena oli omapäisen oriin ensi sopeutuminen uuteen paikkaan ja henkilökuntaan. Hiukan se sooloili alkuun, mutta on nyttemmin Nurmoksen mukaan "sisällä kuvioissa"   
 
Nurmos on tyytyväinen Tarantinon treeniotteisiin. Varsa ravaa valmentajansa mukaan väljästi ja helposti. Koelähtö tulee ajankohtaiseksi keväämmällä. Nurmoksella on usein tapana ajaa koelähtö vasta melko lähellä avausstarttia - tavallaan hevonen on siten jo kerran aistinut ja kokenut Solvallan kilpailutunnelman ja -ilmapiirin. Ja koelähtö toimii samalla hyvänä viimeistelynä itse kisatilannetta varten.

PÄIVITYS 26.11.2010

Opetuslähtö klaarattu!

Viime keskiviikkona TARANTINO selvitti tuon välivelvoitteen kunnialla. Mitään ongelmia ei ollut ja ori meni vaadittavan suorituksen oikein hyvällä tyylillä. Se matkasi johtavan rinnalla ja ylitti maalilinjan ensimmäisenä. Kilometriajaksi tuli 1.32,9, mistä päätöspuolikas 27-kyytiä. Maalipaalun jälkeen tuli toinen hevonen rinnalle, ja kaarteeseen laskettiin sitten vähän kovempaa - mainiosti Tarantino vaihtoi rytmiä ja ravi pysyi priimana.
 
Opetuslähdön jälkeen hevonen ei puhaltanut. Ainoat puhkumiset se esitti jännittäessään tunnistustilannetta. Varsa suuntaa Ruotsin puolelle jo tulevana tiistaina. Näin myös valmennustehtävät samalla siirtyvät Timo Nurmokselle.
 
 
PÄIVITYS 19.11.2010

Odottavan aika on pitkä!
 

Vaan niin kai sen kuuluukin olla - ainakin ravurivarsan osaomistajan mielestä. 
 
Mutta nyt alkaa tapahtumaan: TARANTINO on ilmoitettu opetuslähtöön Vermoon 24.11. Viimeistely käytiin ajamassa torstaina Vermossa. Kolme kilometriä laskettiin läpi 1.35-vauhtia. Rata oli niljakas ja pinnaltaan hankala kunnon pidon saamiseksi. Tuulessa ja tuiverruksessa Tarantino otti pienen laukankin.
 
"Aivan hyvillä mielin mennään kohti ensi keskiviikkoa", Ivar Holmlund totesi hiitin jälkeen. "Mieluusti olisi ajettu yksi iltavalaistusharjoitus, mutta se ei tällä kertaa onnistunut. Kellotuspaalujen kellertävä valo on varsalle uusi kokemus. Mutta paljon uutta on matkalla tulossa vielä muutenkin eteen", valmentaja totesi hymähdellen.
 

PÄIVITYS 6.9.2010

Timo Nurmos pruuvasi TARANTINON!
 

Derbykiireiden hellitettyä TARANTINON tuleva kilpailuajan vastuuvalmentaja Timo Nurmos kävi sunnuntaina Ivar Holmlundin talleilla Kylmälässä ottamassa tuntumaa tulevaan suojattiinsa. Hevosella ajettiin vetoja ja lisäksi Nurmos esitti ajatuksiaan valmennus- ja kengityspuolelle tässä vaiheessa treeniä.
 
"Kyllä tämä hieno varsa on ja hyvällä mallilla. Katsotaan nyt. Ori siirtyy joko myöhemmin syksyllä Ruotsin puolelle Fitunaan tai jos talvi on oikein luminen ja hyvä, saattaa se olla talven yli Suomen puolellakin."
 
"Hyvä tästä tulee", kiteytti Nurmos tuntemuksiaan Tarantinosta session päätteeksi.
 

PÄIVITYS 23.7.2010

Tuoreita kuvia Tarantinosta!

 

 

PÄIVITYS 1.7.2010

TARANTINO tutustui Vermoon!

Radallakin on sitten käyty! TARANTINO otti ensituntuman Vermon kaviouraan tiistaina 29.06. Valmentaja Ivar Holmlund ajoi varsalla 1.40-vauhtia kaksi kierrosta - ja homma toimi, kuten pitikin. Taustavoimille pientä ennakkojännitystä toi luonnikkaan oriin mahdolliset reaktiot uuteen kokemukseen. Aiemmat hiitit ja vedot on ajettu valmennuspaikan kotiradalla, joten muutos oli merkittävä.
 
Irtopalaoperaation jälkeen ei ole tullut mainittavia vastoinkäymisiä. Pieni kevätflunssa käytiin läpi, ja kasvukipujen myötä ori oli yhdellä viikolla jäykempi. Kaiken kaikkiaan homma etenee mukavasti kohti kilpauraa.
 
TARANTINO on valtavan iso varsa: säkäkorkeus hipoo jo nyt 170 cm:n lukemia! Koko / kasvu sekä oriin luonne tarkoittavat sitä, että tarkasti ja rauhallisesti hevosen kanssa edetään.

 

PÄIVITYS 3.6.2010

Isoveli SEABISCUIT pääsi vauhtiin!

 

Taustajoukkojen odotukset TARANTINON kilpailu-uran alkua kohtaan kasvoivat piirun tai kaksi, kun isoveljensä SEABISCUIT paineli oman uransa toisessa kilpailussa 2100 metrin voltin aikaan 15,5 !!! ja voitti 50 metrin erolla kakkoseen. Pitkä on tie ja monta mutkaa matkassa, mutta unelmia nuo uutiset vähintäänkin pitävät hengissä.
 
Tarantinolla päästäneen piakkoin ajamaan ensimmäinen ratahiitti Vermossa. Tietenkin silmä kovana ja jännittyneinä tuota tilaisuutta vahdataan. Vaikka kyseessä on vain yksi pienehkö askel varsan kanssa, se on toki normaalia sykähdyttävämpi hetki taustavoimien fiilistelyssä.

PÄIVITYS 1.5.2010

TARANTINO kohti kesää - maltilla!

Ivar Holmlund raportoi TARANTINON kevätkuulumisista. Jalkaoperaatiosta toipuminen sujui toivotulla tavalla, ja hevonen meni normaalisti kävelytysajan. Pientä takapakkia toi pian tuon jälkeen puhjennut flunssa, minkä myötä treeni otettiin edelleen varsin rauhallisesti. Ajettu toki jo on - ei vielä kuitenkaan reippaampaa.
 
Hiittitreeniä ei ole viivästyksen myötä vielä käynnistetty. Tarantino tuntuu kaikin puolin hyvältä, mutta täysin hevosen ehdoilla mennään eteenpäin. Niinpä tarkempia aikatauluja ei Holmlund halua lähteä arvioimaan. Tarantinosta tulee tosi iso ori! Varsa kasvaa vieläkin ja se on takakorkea. Senttejä tulee lisää - ja myös kiloja. Lihaksisto kehittyy myös vielä, ja kaikki tämä vie oman aikansa.
 
Holmlundin mukaan kaikki näyttää hyvältä, mutta maltti on nyt valttia!

 

 VALOKUVIA

Kuva 1: Tarantino 1 vuoden ikäisenä. Kuvat 2-3: Tarantino 4kk ikäisenä.

 

PÄIVITYS 25.4.2010

SEABISCUIT avasi kilpailu-uransa Solvallassa!

Tarantinon vuotta vanhempi veli SEABISCUIT oli ensimmäistä kertaa tositoimissa Solvallassa 21.04. Se laukkasi 100 metrin jälkeen. Maalissa 3-vuotias oli kolmas kilometriajalla 20,9x. Varsa lopetti viimeiset 400 m 13,0. Illan tulostaso oli vaisuhko, sillä Solvallassa satoi kilpailupäivänä räntää.
 
SEABISCUIT suoritti hyväksytyn koelähdön viikkoa aiemmin Solvallassa. Hevonen laukkasi pahoin lyötyään jalkansa turhan pieniin kärryihin. Se jäi laukassaan arviolta 100 metriä kirjauttaen tuloksen 19,5x. Ori tuli hyvällä tyylillä maaliin saakka. Sekä valmentaja Timo Nurmos että ohjastaja Jorma Kontio odottavat Candy Tillyn varsasta ikäluokkamenijää.

PÄIVITYS 10.3.2010

IVAR HOLMLUNDIN ajatuksia ja kokemuksia varsasta:

Kyseessä on isokokoinen ja hieno varsa. Luonteeltaan ori oli vähän kovapäinen opetuksen alkuvaiheessa. Sittemmin se kyllä on asettunut ruotuun. Rakenteeltaan hevonen näyttää mainiolta ulospäin.
 
Valjaisiin ja kärryjen edessä opetteluun meni kyllä tavallista pidemmän aikaa. Iso työ oli saada ori tottelemaan ja ymmärtämään, mistä tässä on kyse. Kun aakkoset saatiin kohdilleen ja kuvio kuntoon, on Tarantino toiminut oikein hyvin. Mitään isompaa ongelmaa ei harjoituksissa ole tullut vastaan - sen jälkeen, kun tuo alkuvaiheen show saatiin kunnialla läpi.
 
Tarantino on tosi helpporavinen ja oikein raamikas varsa. Odotukset on tässä vaiheessa ilman muuta korkealla. Jos Tarantino lähtee menemään siihen malliin, mitä se nyt antaa ymmärtää, on edessä paljon kiinnostavaa.

 

 


 
Oriilta leikattiin vasemmasta kintereestä irtopala. Leikkauksen jäljiltä mennään nyt vasta kävelyvauhdissa. Aikataulu sujuu normaalisti siten, että ensimmäiset pari viikkoa operaation jälkeen ollaan hissukseen. Sitten lähdetään kävelytyksen kautta pikku hiljaa hölkän puolelle. Treeniä kovennetaan, ja 2-3 kk:n kuluttua ajetaan sitten jo reippaammin. Mielestäni oli oikea ratkaisu poistaa tuo irtopala jo tässä vaiheessa - kovin usein niistä on sitten jossain vaiheessa kuitenkin haittaa uralle.
 
Talvihan on ollut luminen, mikä sinänsä on aina plussaa verrattuna jäätikkökeleihin. Pakkaset on toki välillä olleet turhankin kireitä, mutta parempi näin päin. Ilman kenkiä on päästy treenaamaan oikeastaan koko ajan; ravinsa puolesta tämä ei vaadi kenkiä alle. Ja kun alusta on antanut myöten ja Tarantinon meno on helppoa, on valittu luonnollisin tie. 

Ivar Holmlund on Tarantinon opetusvaiheen valmentaja 

 

PÄIVITYS 25.2.2010

PRIX DE PARIS 2010 - PRIVATE LOVE (GOETMALS WOOD)

Tarantinon isä Goetmals Wood yhä vain vahvistaa asemaansa Euroopan periyttäjähuipulla! Sunnuntaina 21.02.2010 kisatun Prix de Parisin voittoon kiri Goetmals Woodin tytär PRIVATE LOVE ylipitkällä 4100 metrin matkalla kilometriajalla 14,3. Voitostaan Private Love kuittasi 175.000 euroa.
 
Varsana lupaavasti mennyt Private Love teki paluun huipulle yhdessä rysäyksessä. Varustemuutoksen myötä - kilpailu kengittä - on Private Love syttynyt uudestaan lahjojensa ja kykyjensä edellyttämälle tasolle.

PÄIVITYS 8.2.2010 

Suku vähintäänkin mielenkiintoinen

 Kuvateksti: "Goetmals Wood ei hiljentänyt ensimmäisenä"
 
Isä GOETMALS WOOD on kivunnut Ranskassa eri periyttäjätilastojen terävimpään kärkeen. Jo kilparadoilla vakuuttanut ori on jatkanut samaa tahtia siitoksessa. Tuoreimmasta Travrondenista löytyy oikein lämmittävä tieto: Goetmals Wood on noussut koko Ranskan oritilaston ykköseksi 2009!
 
Jälkeläisistä löytyy mm. kaksi ME-oritta viime vuoden 3-vuotisikäluokasta: Scipion du Goutier paineli lähes käsittämättömän ajan 11,7 montéssa 2700 metrin matkalla! Zola Boko meni puolestaan 2100 metriä aikaan 11,6a ja voitti mm. 3-vuotiaiden Euroopan mestaruuden.
 
Emä CANDY TILLY starttasi vain viidesti voittaen kilpailuista kolme ja ollen kerran toinen. Hevosta valmentanut Nurmos kuvailee entistä suojattiaan: "Yksi kovakapasiteettisimmista tammoista, joita olen valmentanut. Se avasi ensimmäisessä autolähtöharjoituksessa kolmevuotiaana 500 metriä 1.10-kyytiä ja peräti 173 cm korkean jättiläisen fysiikka oli aivan ehtymätön"
 
Emänemä on NICE TILLY (13,2; 1,1 milj. kruunua, 13 voittoa), ME-hevosen Victory Tillyn 08,7 emän Icora Tillyn (14,6 voltti; 1,6 milj. kruunua) täyssisko. Nice Tilly on jättänyt Candyn lisäksi mm. tamma Harmonious Tillyn 12,3 (3-vuotiaana!), 540.000 kruunua.
 
Emälinja on yksi maailman tuottoisimmista (lisäksi vielä mm. Brunton Tilly 10,0, Earl Tilly 11,0, Handbag 12,5 (tamma, yli 4 milj. kruunua), siitosori Super Tilly 12,6 (2,6 milj. kruunua) ja Gentle Tilly 11,3 (1,5 milj. kruunua) ja monia muita, kymmeniä (eniten) kruunumiljonäärejä samalta emälinjalta.

Eli odotukset varsan suhteen on kovat! Toivottavasti terveyttä riittää ja hevonen saa mahdollisuuden näyttää kyntensä  kaviouralla. Treeni sujuu mainiosti - siitä lisää seuraavassa kirjoituksessa valmentajakommentein höystettynä.


« Takaisin

Copyright (C) 1999-2021 Bet Option Oy. Gsm 0400 704 587. Palvelunumerot 2,95€/min+pvm.